Hírek

Hajdúszoboszlói mentési gyakorlat – 2010. április 17-18.

Varga Kristóf

2012.09.09

Április 17-én 08.00-i kezdéssel a DE OEC Gyermekgyógyászati Intézet előadótermében, oktatóink előadások keretén belül minden olyan ismeretanyagot igyekeztek átadni a hallgatóknak, amely a katasztrófaorvoslásban segítségére lehet a helyszínen dolgozó orvosoknak. Előadásokat hallgathattak a trópusi betegségekről, skorpiók-kígyók okozta megbetegedésekről, a sátorkórházak működéséről, műholdas rendszerekről, extrém körülmények közötti orvosi beavatkozásokról.

Április 18-án Hajdúszoboszlón a Katasztrófavédelem gyakorlópályáján a Haitiben bekövetkezett földrengést szimuláltuk. A földrengés során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra. Amíg az orvostanhallgatók a sérültek ellátásában, szállításában, a mentési útvonal megtisztításában, segédkeznek, a mentőkutya a romok között rekedt embereket igyekszik megtalálni. A hallgatók feladatuk lesz továbbá a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció stb. kiépítése.

Szeretnénk, ha ebben évben a média képviselői is aktívan részt vennének az egyetemi oktatás gyakorlati részében, és ilyen formában is készülhetnek egy katasztrófa sújtotta területre történő kiküldetésre.

Folytatás a szokásos hegyi gyakorlaton Bükkszentlélek közelében májusban…

A mentési gyakorlatról készült riportot itt tekinthetik meg.

 

  • Elérhetőségeink:
  • info@dekom.hu
  • +36-54/466-137
  • +36-20/2233-566

További híreink

Gyermeknap 2021

Ágnes Késmárky

2021.07.19

Gyereknapi programokat szervezett a DEKOM több településen. Kovácsné Futó Dorina és Kovács Krisztián koordinálásával, több száz gyermek arcára került mosoly ezen a napon. A Magyar Élemiszerbank egyesület jóvoltából több 10 […]

Tovább

Egyetemi oktatás “különleges” formában

Ágnes Késmárky

Ebben az évben tényleg „különleges” formában zajlik az oktatás. A pandémia miatt online formában kell megtartani a gyakorlati képzéseket is, mely újabb ötleteket szült a kivitelezés kapcsán. A május 8-án […]

Tovább