Hírek

A DEKOM oktatja az orvostanhallgatókat

Varga Kristóf

2012.09.21

A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába.

A vízimentés mellett két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a hallgatók a “különleges” körülmények, katasztrófa helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát.

Az oktatás mellett több szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását.

Az április 14-én reggel 8.00 órától 13 óráig Hajdúszoboszlón a Katasztrófavédelem gyakorlópályáján megszervezésre kerülő gyakorlat apropója a 2010-ben Haitiben bekövetkezett nagy erejű földrengés helyszínén, a DEKOM által vezetett sikeres misszió. A rompályán, a hallgatókkal a Haitiben illetve Japánban bekövetkezett földrengést szimuláljuk. A földrengés során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra, ahogyan magunk is szembesültünk Haitin.

Amíg az orvostanhallgatók a sérültek ellátásában, szállításában, a mentési útvonal megtisztításában, segédkeznek, a mentőkutya a romok között rekedt embereket igyekszik megtalálni. A hallgatók feladata lesz továbbá a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció stb. kiépítése.

Ebben az évben először csatlakozik az egyetemi oktatáshoz a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Parancsnokság is. A rendőrség oktatói felkészítik a hallgatókat az esetleges rendőri beavatkozások során felmerülő veszélyekre, illetve a katasztrófavédelem szakemberei a vegyi balesetek alatt történő intézkedéseket oktatják majd.

Forrás: haon.hu

 

  • Elérhetőségeink:
  • info@dekom.hu
  • +36-54/466-137
  • +36-20/2233-566

További híreink

Köszönetnyilvánítás

Ilka Kovács

2018.08.10

A Marnevall Kft. is részt vesz az életmentő kisbusz vásárlási kampányában! A magánszemélyek támogatása mellett Egyesületünk debreceni cégeket is megkeresett a gyűjtéssel kapcsolatban. Nagy örömünkre szolgál, hogy Markovits László, a Marnevall Kft. ügyvezetője 500.000 […]

Tovább

2018.07.01. – Idős eltűnt hölgy keresésében vettünk részt

Ilka Kovács

2018.07.26

2018.07.01.-én érkezett risztás az MMSZOSZ-től Egyesületünk irányába egy idős hölgyel kapcsolatban, aki 2018.06.28.-án délután otthonából ismeretlen helyre távozott, nagy mennyiségű gyógyszert vitt magával. Csapatunk készenlétben volt, azonban aznapra felfüggesztették a […]

Tovább